Dus U zoekt een Toller? Let u dan vooral op het volgende: [x] Venster sluiten
  • Vraag altijd naar de stamboom van de ouders, in ieder geval die van de moeder en een kopie van de vader zijn stamboom.
  • Laat u op papier verzekeren dat de pups een officiële stamboom krijgen, in België van de KMSH, in Nederland van de Raad van Beheer.
  • Kijk naar verwantschap van beide ouders.
  • Let op de leeftijd van beide ouders.
  • Teefjes zouden minstens 2 jaar moeten zijn, reuen in ieder geval ouder dan een jaar.
  • Kijk of de pups in huis opgroeien, en zodoende voldoende gesocialiseerd worden.
  • Let op het gedrag van de moeder. Een angstige teef geeft dit gedrag door aan haar pups.
  • Vraag om de officiële heupuitslagen - certificaten van beide ouders. Laat u niks wijsmaken, zoals bv hun ouders waren goed dus zijn zij ook goed. Dit is geen garantie.
  • Het zelfde geldt voor ooguitslagen.
  • Vraag om het officiële oogcertificaat van de oogarts, en ook hoe het staat met de optigen-pra-dna status van beide ouders.
  • Indien men u deze informatie niet kan of wil verstrekken, ga dan ergens anders een pup kopen.
  • Vraag om een officiëel koopcontract/garantie bewijs.
    Ook een (blauw) paspoort moet de pup vergezellen.

Veel succes met uw zoektocht naar een pup.


So you are looking for a Toller? A few things to remember: [x] Close window
  • Always ask to see the pedigree of both parents, at least the mother's and a copy of the father's.
  • See how much they are related.
  • Ask for a conformation in writing that the puppies will have an official FCI-pedigree.
  • Look at the age of the parents.
  • The bitch should at least be 2 years old, and the studdog over a year.
  • Make sure the puppies grow up in the house, living with the family. Tollerpuppies (in fact every puppy) need a lot of socialising, and getting used to house-life.
  • Keep an eye on the mother, if she is shy or nervous, the puppies will copy that behaviour.
  • Demand to see the official hipcertificates from both parents. Don't let any body fool you.
  • The fact that the grandparents were okay, doesn't automaticly mean that the parents are. They have to have official documents to prove that.
  • Same thing goes for eyetests. Ask to see the official certificates, and also ask about the parents Optigen-pra-dna status.
  • When buying a puppy ask for thebuyers/sellers contract and garanties IN WRITING. If, for any reason you don't get to see all this, or some-one does't want or can't tell and show you these, just walk away and try to find a real breeder, some-one ho cares for the breed and health.

Good luck un your search for a healthy and well-socialised puppy.

De Nova Scotia Duck Tolling Retriever, of zoals hij door zijn eigenaars ook wel genoemd wordt, de toller, komt, zoals zijn naam al verraadt, oorspronkelijk van het schiereiland Nova Scotia in het zuidoosten van Canada. Duck Tolling betekent zoveel als het lokken van eenden, te vergelijken met het werk dat het kooikerhondje oorspronkelijk deed, de eenden binnen het bereik van de jager lokken. Het laatste woord in zijn naam, retriever, deelt hij met de andere retrieverrassen, waarvan de Labrador en Golden retriever de meest bekende zijn. Het woord / to retrieve/ komt uit de engelse taal en betekent apporteren. Hiermee is dan het oorspronkelijke werk van de toller, of zoals hij vroeger genoemd werd, Little River Duck Dog, verklaard.


Een van de verhalen rond het ontstaan van de toller vertelt dat Indianen de vossen gadesloegen bij het vangen van een eend. Een vos verbergt zich in het riet en struikgewas langs de oever,terwijl de andere door het maken van dolle sprongen en buitelingen de aandacht van de eenden trekt. Steeds verdwijnt hij uit het zicht en laat zich dan weer even zien, terwijl de eenden, nieuwsgierig geworden steeds dichter naar de oever zwemmen. De vos schenkt geen aandacht aan de steeds dichter komende eenden, om ze niet af te schrikken. Als ze dicht genoeg genaderd zijn springt de andere vos uit zijn dekking en slaat vliegensvlug toe, en ziezo, diner voor twee. In het begin zou de (indiaanse) bevolking van Nova Scotia deze techniek gebruikt hebben door een opgezette vos aan een touw heen en weer te trekken langs de oever, terwijl de jager uit het zicht bleef. Bij de latere kolonisatie door de blanken zouden zij zich toegelegd hebben op het fokken van hondjes die op de vos leken, en ook dit werk konnen leren, en na generaties van selectie en fokken hebben we hier onze toller, die als het goed is nog steeds deze taak kan vervullen.

De toller is de kleinste van de retrievers maar moet toch een goed gespierde , krachtige hond zijn.Middelmatig tot zwaar bot, maar met een hele grote mate van beweeglijkheid zeer attent en vastberaden.Veel tollers hebben een wat trieste uitdrukking, totdat ze aan het werk gaan, dan verandert hun blik in intense concentratie en opgewondenheid. Tijdens het werk vertonen ze een haastige activiteit en hun zwaar behaarde staart moet constant in beweging zijn.Hij heeft een onvermoeibare apporteerdrang en speelsheid, die hij tot op zeer hoge leeftijd behoudt.Hij leert enorm snel en kan zeer vasthoudend zijn in zijn bezigheid.Al deze kwaliteiten heeft hij nodig om het werk te doen waarvoor hij gefokt is, maar maken hem ook een ideale hond voor alle takken van hondensport, zoals agility, gehoorzaamheid, obedience, flyball , breitensport, en natuurlijk blijft hij uitermate geschikt om samen met de baas een jachttraining en wedstrijden te doen.Ook reddingswerk staat op zijn lijstje met mogelijkheden. Dankzij zijn kleinere afmetingen is het een ideale gezinshond die nog gemakkelijk mee in de auto kan.Reutjes zijn tussen 48 en 51 cm hoog, en wegen 20 tot 23 kg, teefjes zijn 45 tot 51 cm groot en wegen tussen 17 en 20 kg. De rasstandaard staat een afwijking van 3 cm onder en boven deze maten toe.
De toller heeft een dubbele vacht, van middelmatige lengte, die gemakkelijk te onderhouden is en zacht aanvoelt.Hij kan daarmee zeer goed tegen strenge koude. Ook na het zwemmen is de hond bijna direct weer droog. De kleur van de vacht varieert van oranje tot rood, met witte aftekeningen.


Did you know? - The official flower of Nova Scotia is the Mayflower